Hypotheek aanvragen als zelfstandig ondernemer?

Weet je niet wat je mogelijkheden voor een hypotheek zijn als zelfstandig ondernemer? Op voorhand is dit moeilijk te zeggen want iedere onderneming is anders. Aan de hand van je ondernemersresultaten van de afgelopen jaren bekijk ik welke mogelijkheden er zijn voor het verkrijgen van een hypotheek.

In basis kijken alle hypotheekaanbieders naar de resultaten van je onderneming van de afgelopen drie jaar. Daarvan nemen ze het gemiddelde als toetsingsinkomen met een maximum van het laatste jaar. Heb je in het laatste jaar minder verdiend dan het gemiddelde? Dan wordt dit lagere bedrag gezien als het inkomen waar de geldverstrekker mee gaat toetsen voor je hypotheekaanvraag. Als zelfstandig ondernemer kun je soms ook minder dan 100% van de marktwaarde van je woning lenen omdat geldverstrekkers het risico te groot vinden dat je zonder inkomen komt te zitten.

Het zakelijk inkomen wordt meestal door de geldverstrekker vastgesteld, maar een aantal van hen hebben deze beoordeling uit handen geven aan derden. Dit zijn partijen zoals Raadhuys, Zakelijk Inkomen en Overviewz. Deze partijen rekenen voor zo’n beoordeling afhankelijk van je persoonlijke situatie ongeveer € 250,-.

Nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer

Ben je nog geen drie jaar zelfstandig ondernemer? Dan verschilt het per geldverstrekker hoe ze je hypotheekaanvraag beoordelen. Bij sommige geldverstrekkers kom je dan helaas niet in aanmerking voor een hypotheek. Maar er zijn genoeg geldverstrekkers die een ‘startende’ ondernemer (korter dan 3 jaar zelfstandig ondernemer) wél aan een hypotheek willen helpen.

Maak een vrijblijvende afspraak of vraag meer informatie op. Bel me op 06 127 80 367, of stuur een e-mail naar info@abfinancieeladvies.nl.