De hypotheek verhogen

Als je naar tevredenheid woont in je huidige woning maar een verbouwing wilt realiseren of een deel van je overwaarde wilt opnemen? Dit is zeker mogelijk, als je woning voldoende waarde heeft en je ook voldoende inkomen hebt om je hypotheek te verhogen.

Elke verhoging van je hypotheek wordt door de geldverstrekker gezien als een nieuwe hypotheekaanvraag met een nieuwe beoordeling. Deze nieuwe aanvraag moet daarom weer getoetst worden aan de huidige geldende hypotheeknormen. Dit betekent dat de verhoogde hypotheek moet passen binnen deze nieuwe normen.

Sinds 2019 mag je niet meer lenen dan de marktwaarde van je woning. Dit kan worden aangetoond door middel van een taxatierapport, calcasa rapport of een WOZ-waarde. De kosten van een nieuw taxatierapport zijn ongeveer € 500,-, een Calacasa rapport kost slechts € 25,-. We checken altijd of dit Calcasa rapport mogelijk is. Gelukkig is de gemiddelde huizenprijs de laatste jaren fors gestegen. Zo is zijn er over het algemeen mogelijkheden genoeg om de hypotheek te verhogen. Verhoog je de hypotheek voor het nemen van energiebesparende maatregelen, dan mag je zelfs maximaal 106% van de woningwaarde lenen.

Voor het verhogen van de hypotheek kun je kiezen voor een onderhandse verhoging of een tweede hypotheek:

Onderhandse verhoging hypotheek
Hiervoor moet je huidige hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger zijn dan de huidige hypotheekschuld. Misschien heb je destijds bewust de hypotheek hoger ingeschreven of je hebt al een deel afgelost. Binnen deze ruimte kun je de hypotheek onderhands verhogen. Het voordeel hiervan is dat je niet opnieuw te maken krijgt met notariskosten.

Hypotheek verhogen met tweede hypotheek
Als je huidige inschrijving geen extra ruimte biedt, kun je de hypotheek verhogen door een nieuwe hypotheek af te sluiten naast je bestaande hypotheek. Aan het inschrijven van de tweede hypotheek zijn wel weer notariskosten verbonden.

Gevolgen voor de hypotheekrenteaftrek bij een verhoging
Verhoog je de hypotheek voor de verbouwing of verbetering van je woning, dan is ook de hypotheekrente van de verhoging onder voorwaarden fiscaal 30 jaar aftrekbaar. De voorwaarde voor de hypotheekrenteaftrek is wel dat het extra geleende bedrag in maximaal 30 jaar en minimaal annuïtair wordt afgelost.

Denk bij verhogen ook aan oversluiten
Het kan interessant zijn de hypotheek te verhogen, in combinatie met het oversluiten van de hypotheek. Naast het verhogen van de hypotheek, kies je dan voor de laagste hypotheekrente in de markt en de hierbij horende voorwaarden, die aansluiten bij je huidige en toekomstige situatie. Dit is iets meer werk dan enkel de hypotheek verhogen, maar je hypotheek is daarmee weer helemaal up-to-date.

Maak een vrijblijvende afspraak of vraag meer informatie op. Want jij wilt toch ook weten waar je aan toe bent? Bel me op 06 127 80 367, of stuur een e-mail: info@abfinancieeladvies.nl.