Aflossingsvrij

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je maandelijks alleen rente over de hypotheeklening. Je bouwt met de hypotheek geen vermogen op waarmee je de hypotheekschuld kunt aflossen. Los je tussentijds niet af uit eigen middelen, dan blijft de schuld tijdens de looptijd hetzelfde. Bij verkoop van je huis, of uiterlijk aan het einde van de looptijd, moet je in principe de hele lening terugbetalen. Een aflossingsvrije hypotheek loopt meestal 30 jaar, net als veel andere hypotheken.

Inmiddels vragen de meeste geldverstrekkers voor een aflossingsvrije hypotheek een hogere rente dan voor een hypotheek waarop je wel maandelijks aflost. Het verschil bedraagt gemiddeld 0,20 %.

Nieuwe regels

Als je je huidige aflossingsvrije hypotheek wilt oversluiten naar een andere geldverstrekker of als je deze hypotheekvorm wilt meenemen bij verhuizing, dan krijg je te maken met nieuwe financieringsregels. De meeste geldverstrekkers hanteren de voorwaarde dat je aflossingsvrije hypotheek niet hoger mag zijn dan 50% van de marktwaarde van de woning. Bij het eventueel oversluiten van de hypotheek zijn er partijen waar meer dan 50% van de marktwaarde aflossingsvrij mogelijk is.

Voordelen: 

  •  Gedurende de hele looptijd heb je de laagste maandlasten;
  • Omdat je niet aflost op de hypotheek, is de rente gedurende de hele looptijd aftrekbaar. Dit geldt alleen als de e hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013. De lening kan tot hetzelfde bedrag wel op een later tijdstip worden overgesloten.

Nadelen: 

  • Er vindt geen aflossing plaats waardoor de schuld gelijk blijft, gedurende de looptijd van de hypotheek..
  •  Je moet de volledige schuld na afloop van de looptijd of bij verkoop van de woning terugbetalen.

Meer weten? Maak vrijblijvend een afspraak met mij via 06 127 80 367, of stuur een mail naar info@abfinancieeladvies.nl.